Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Megjelent a GINOP-1.2.8-20 kódszámú pályázati felhívás!

2020. május 14.

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” című (GINOP-1.2.8-20 kódszámú) felhívás.

Koronavírus: minden megjelent kormányrendelet egy helyen, összefoglalva

2020. április 15.

A koronavírus-járvány kapcsán, a gazdaságot érintő, meghozott központi beavatkozásokat, vonatkozó jogszabályokat érhetik el összegyűjtve, így pontos és hiteles forrásból követheti a legfontosabb intézkedéseket - egy helyen, azok megjelenési idejének sorrendjében.

Nemzetközi hírszemle_folyamatosan frissítve!

2020. május 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről.

Piactér címmel céges felajánlási felületet alakított ki a MKIK

2020. május 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Piactér elnevezésű céges felajánlási felületének célja a cégek közötti üzleti kapcsolatok élénkítése és támogatása, lehetőséget biztosít a szabad kapacitások megjelenítésére.

Az áprilisi pánik után májusban csökkent a pesszimizmus – kivéve az iparban

2020. május 25.

Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.

Montage Magazin - kamarai oldalakkal

2020. május 15.

A Montage Magazin májusi számában Kovács Vince, a kamara elnökével készült interjút is elolvashatják. Megkérdeztünk néhány vállalkozást is, hogyan tudták átvészelni a járvány okozta gondokat.

Újabb enyhítések vidéken: be lehet menni az éttermekbe, júniusban már lagzikat is tarthatnak

2020. május 14.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve csütörtökön.

Új hitelkonstrukciók állami támogatással az EXIM és az új Széchenyi Kártya Program konstrukcióinak bemutatása - ONLINE Konferencia

2020. május 14.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az EXIM és a KAVOSZ Zrt. együttműködésével szervezett webináriumra, melynek fő témái az EXIM, valamint a Széchenyi Kártya Program koronavírus gazdasági hatásait enyhítő legújabb termékei.

Üzleti Túlélőcsomag 3.0 – Megjelent az MKIK válságkezelő kiadványának legújabb száma

2020. május 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését. Jelen kiadványban hiteles és közérthető formában foglaljuk össze a legfontosabb információkat és az eddig bevezetett intézkedéseket. Ezzel alapvető célunk a vállalkozások válságkezelő intézkedéseinek támogatása.

Egyszerűsödik a vállalkozási tevékenységek hatósági engedélyeztetése és bejelentések ügyintézése

2020. május 12.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként újabb kormányzati intézkedés segíti a vállalkozások működését. A hatósági engedélyezés helyett bejelentéssel is végezhető lesz a legtöbb tevékenység, ezáltal is csökkenti a kormány az ügyintéző-ügyfél találkozások számát, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheit. A bürokráciacsökkentő intézkedésnek köszönhetően akár a bejelentéstől számított kilencedik naptól szabadon elkezdhető lesz a kívánt tevékenység.

Megnyílt a jelentkezési lehetőség az ingyenes online informatikai oktatásra

2020. május 12.

A gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban megnyílt a jelentkezési lehetőség az ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra május 11-én.

A felnőttképzésre május 22-e 12 óráig bárki jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét, rendelkezik saját számítógéppel, interneteléréssel. Angol nyelvtudás javasolt, de nem elvárás.

A szomszédos államok állampolgárai határátlépésével kapcsolatos , frissített szabályok

2020. május 12.

A Magyarország szomszédos országokkal közös határátkelőire vonatkozó szabályozások ismét módosultak.

A NÉBIH is közzétette ajánlásait a vendéglátóhelyek teraszainak és kerthelyiségeinek újranyitásához.

2020. május 8.

Budapest és Pest megye kivételével (ahol a korlátozások továbbra is érvényben maradnak) az éttermek, a kávézók és a büfék megnyithatják szabadtéri helyiségeiket a vendégforgalom előtt. A vendéglátóhelyek biztonságos üzemeltetése érdekében a Nébih az alábbi ajánlások alkalmazását javasolja.

Megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve

2020. május 6.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a kézikönyv összeállításával a turizmusban érdekelt, jelentős vendégforgalmú szálláshelyek, vendéglátóipari egységek, attrakciók es szolgáltatók munkáját szeretné segíteni az újranyitáshoz kapcsolódóan, alapul véve az üzemeltetés során fontosnak tartott szempontokat.

Megjelent a korlátozások enyhítéséről szóló kormányrendelet

2020. május 4.

Enyhítettek a korlátozásokon, azonban Budapesten és Pest megyében maradnak a korábbi szigorú szabályok. Megjelent a kormányrendeletmely részletesen tartalmazza a szábolyakat, az üzletekre, vendéglátóhelyekre vonatkozóan is. 

Kamaránkban május 15-től igényelhető lesz a négy új Széchényi Kártya hitel

2020. május 5.

 A kiemelt ágazatokban akár 18 havi, de minden ágazatban legalább 9 havi munkabér fedezetét biztosíthatja a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, amely mellé szabad felhasználású folyószámlahitelt is igényelhetnek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

A vállalkozások működésének fenntartása érdekében kifejlesztett új Széchenyi kártya hiteltermékek célzott módon segítik elő a likviditáshoz való hozzáférést a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, ezzel segítve a munkahelyek megőrzését, a hazai vállalatoknál meglévő szaktudás megtartását.

Megjelent! Szálláshelyek fejlesztése - pályázat

2020. május 25.

 Magyarország kormánya arról döntött, hogy újabb 150 milliárd forintot biztosít turisztikai fejlesztésekre, a magyarországi szálláshelyek teljeskörű megújítását célzó program utolsó szakaszának megvalósítására.  Minden magánszálláshely, beleértve a legkisebb falusi turisztikai szolgáltatókat is, szobánként 1 millió forint támogatást kap felújításra még az idén.

Már munkahelyteremtésre is igényelhető bértámogatás

2020. május 25.

A munkahelymegtartó bértámogatások mellett már új munkavállaló alkalmazásához is igényelhető bértámogatás, ami 6 hónapra igényelhető, és további 3 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettséggel jár. A támogatás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 100%-a, de legfeljebb 200 ezer Ft havonta.

Újabb városokkal bővült az INPUT Program koordinátor hálózata

2020. május 25.

Megyénkből Szombathely is felkerült a hazai startup térképre.

A startup vállalkozások és ötletek felkarolásával foglalkozó INPUT Program olyan városokkal bővítette jelenlétét, ahol élénk szerveződések indultak meg startup témakörben, így egyfajta katalizátor szerepet betöltve támogatja a helyi szerveződéseket, a vállalkozások fejlődését. 

Az MKIK tájékoztatója a 2019/2020. tanévi összefüggő szakmai gyakorlattal kapcsolatban

2020. május 15.

A 2019/2020-as tanév összefüggő szakmai gyakorlatának lebonyolításával kapcsolatban számos kérdés merült fel, amelyekre az alábbiakban szeretnénk minél teljesebb tájékoztatást adni.

MKIK EU Hírlevél 2020/09. szám

2020. május 15.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a Fókuszban az Unió rovatban „Körforgásos gazdaság: És mégis forog? ” címmel olvashat összefoglalót.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

2020. május 14.

Május elejéig mintegy 177 ezer egyéni vállalkozó, több mint 64 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el szja-bevallását a NAV-hoz. A többi, csaknem 220 ezer egyéni vállalkozónak, őstermelőnek és áfás magánszemélynek még egy hete van május 20-áig, hogy kiegészítse a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a 19SZJA nyomtatványt.

Szűk körű stratégiai egyeztetést tartottak a Nyugat-Magyarországi Gazdasági Övezet meghatározó megyei intézményei a Kamara székházában

2020. május 14.

Az előzetes híresztelésekkel ellentétben Szombathely Megyei Jogú Város vezetése, valamint a Pécsi Tudományegyetem és az ELTE szombathelyi képzési központjainak vezetői is részt vettek a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására, az új gazdasági övezet stratégiáját és prioritásait meghatározó egyeztetésen a koordinációs munkát ellátó győri Széchenyi Egyetem kancellárja és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének szervezésében. 

Pályázati lehetőség

2020. május 12.

Egy új pályázati lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmüket, melyben mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyílik lehetőség támogatási kérelem benyújtására.

Gazdaságvédelmi akcióterv - a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségek

2020. május 12.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a gazdaságvédelmi akcióterv keretében létrehozott, a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségeket. 

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2020. április

2020. május 12.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss elemzésében a hazai vállalkozások hitelfelvétellel kapcsolatos tevékenységét és tapasztalatait vizsgáljuk. Az elemzésünkben szereplő adatok a GVI negyedéves konjunktúrafelvételeiből származnak: 2011 októbere óta 16 alkalommal kérdeztünk rá a vállalkozások hitelfelvételi kritériumokkal kapcsolatos tapasztalataira, valamint 18 alkalommal arra, milyen hiteleket vettek fel a cégek. Ezen adatfelvételek során összesen 7129 hazai vállalkozást kérdeztünk meg a témában. Az elemzés elején a legutolsó negyedéves konjunktúrakutatás (2020. január) adatait mutatjuk be, majd pedig az elmúlt évtizedet jellemző hitelfelvételi trendeket vázoljuk fel idősoros adatok segítségével.

Tanév végi információk tanulószerződéses tanulók és gyakorlati képzést folytató szervezetek részére

2020. május 11.

A járványhelyzetben a gyakorlati képzés megszervezése és lebonyolítása a szakmák sajátos jellege miatt nagy kihívás elé állította a szakképzés szereplőit. A JEF/36644/2020-ITM egyedi miniszteri határozat, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal történő egyeztetés, valamint az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai kiegészítései alapján a folyamatosan változó járványhelyzetre tekintettel az alábbi irányelveket lehet megállapítani a végzős tanulók szakmai vizsgáira, valamint az alsóbb éves tanulók összefüggő szakmai gyakorlatára vonatkozóan. A gyakorlati képzéssel kapcsolatos rendkívüli szabályok addig érvényesek, amíg ettől eltérő döntés nem születik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal friss információkat tett közzé a KATA és szja hatálya alá tartozó egyéni vállalkozások szüneteltetését illetően.

2020. május 8.

Az egyéni vállalkozó egy hónaptól két évig tartó időtartamra szüneteltetheti tevékenységét. A szüneteltetést a vállalkozó a Webes ügysegéddel jelentheti be a Belügyminisztériumhoz.

Üzleti célú utazás engedélyezése Magyarország és 6 külföldi ország között – 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet-módosítás

2020. május 5.

Felhívjuk szíves figyelmüket a Kormány - 174/2020. (IV. 30.) Korm. rendelete az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló - 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet módosítására.

Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciók

2020. május 4.

Megjelent a Kormány 1194/2020. (IV. 30.) Korm. határozata a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus világjárvány mikro-, kis- és középvállalkozásokra gyakorolt gazdasági hatásainak mérséklése érdekében létrehozandó Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciókról.