Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas Megye


BEMUTATKOZÓ

Tevékenységek és szolgáltatások

  • Általános információk az Európai Unióról.
  • Határmentiségből adódó speciális információs igények kielégítése.
  • Munkavállalással kapcsolatos kérdések.
  • Vállalkozásalapítás más tagországban.
  • Külföldi továbbtanulási lehetőségek a közép- és felsőfokú képzésben.
  • Diákcsere programok.
  • Az EU teljesebb megismerését elősegítő rendezvények, programok szervezése.
  • A magyar integrációt elősegítő kistérségi EU napok.
  • Konferenciák, üzletember találkozók, szakmai tapasztalatcserék.
  • EU tanórák és tanulóversenyek.

BREXIT – az Európai Bizottság legfrissebb közleménye

2020. július 15.

Figyelmükbe ajánljuk az Európai Bizottság közleményét, mely útmutatóként szolgál az EU és az Egyesült Királyság közötti átmeneti időszak végére való hatékony felkészüléshez a cégek és állampolgárok számára.

Ingyenes hozzáférés az Európai Bizottság gépi fordítási eszközéhez, az eTranslation szolgáltatáshoz

2020. július 8.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz gépi fordítási szolgáltatása, az eTranslation ingyenesen elérhető Európa 21 millió kis- és középvállalkozása (kkv-k) számára.

EU Hírlevél 12. szám

2020. június 30.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének legújabb elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Állami támogatás – ha külföldről jött, nem vizsgálták – eddig…” címmel találnak összefoglalót.

Sárváron csobbantunk az ED irodával

2020. június 26.

A 2020-as nyári EU-roadshow keretében június 25-én a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőbe vártuk képességfejlesztő, logikai, ügyességi és memóriajátékokkal, játékszigettel és kreatív foglalkozásokkal a legkisebbeket egy kis fürdőzés utáni kikapcsolódásra a fürdő területén felállított EU-asztalnál.

Re-open EU: új honlap segíti az EU-n belüli utazást és turizmust

2020. június 17.

A Re-open EU oldal valós idejű tájékoztatást nyújt a határok helyzetéről, valamint a tagállamokban elérhető közlekedési és idegenforgalmi szolgáltatásokról. Segítségével felelősségteljes és megalapozott döntéseket hozhatunk nyaralásuk és utazásaik tervezésekor.

Új uniós hitel a zöld közberuházásokért

2020. június 4.

Az Európai Bizottság előterjesztette javaslatát a méltányos átállást támogató mechanizmus keretében létrehozandó közszektor-hitelezési eszközről. A klímasemleges gazdaságra való átállást támogató közberuházásokat ösztönző eszköz végrehajtására az Európai Beruházási Bank (EBB) közreműködésével fog sor kerülni, a támogatást a szén- és karbonintenzív régiókban fogják célba juttatni.

Felmérés munkavállalói, gyakornoki kézzések kapcsán

2020. május 28.

Az Európai Bizottság egy olyan kérdőív kitöltésében kér segítséget, amelyben a koronavírus járvány hatását kívánják feltérképezni a vállalatoknál a saját munkavállalói képzések, illetve a tanulószerződéses gyakorlati képzésben részt vevők és a gyakornokok képzésével kapcsolatban.

MKIK EU Hírlevél 2020/08. szám

2020. május 4.

Az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevelében többek között „Kívánságlista – az Eurochambres javaslatai a válságból való kilábalás megkönnyítésére ” címmel találnak összefoglalót.

MKIK EU Hírlevél 2020/07. szám: fókuszban Európa

2020. április 15.

Kihasználják a lazuló állami támogatási szabályokat a tagállamok: sorra jelentik be az Európai Bizottságnak, melyik gazdasági szektort, mennyivel támogatnák. Mivel a költségvetési hiány is magasabb lehet, sok pénz érkezhet a válság leküzdésére. Az MKIK EU Hírlevele.

Ingyenes online fordítás 27 nyelven vállalkozások számára

2020. április 6.

Valamennyi kkv számára elérhető az Európai Bizottság új eszköze, mely a vállalkozások sikeresebb projekt együttműködéseit hivatott elősegíteni ingyenes – mesterséges intelligiencia alapú – fordítási szolgáltatással. Az eTranslation az Unió nyelvein túl norvég, izlandi és orosz nyelvre is megbízhatóan, gyorsan és biztonságosan fordítja üzleti dokumentumokat.

Regisztráció, használati útmutató – itt olvasható.

PLATFORM az áruszállításra vonatkozó új tagállami rendelkezésekről a COVID-19 járvány miatt

2020. március 25.

Az Európai Bizottság létrehozott egy online platformot. Ezen elérhetőek azok az áruszállításra vonatkozó új rendelkezések, melyeket a tagállamok a COVID-19 járvány miatt hoztak meg.

MKIK EU Hírlevél 2020/05. szám

2020. március 16.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Európai szemeszter - országjelentés Magyarországról”címmel találnak összefoglalót.

Kötelezettségvállalás a 2050-ig megvalósítandó klímasemlegességre

2020. március 5.

A Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy jogszabályba foglalja azt az uniós politikai kötelezettségvállalást, miszerint az EU 2050-ig klímasemlegessé válik, azaz nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátását nullára csökkenti a bolygó és az emberek védelme érdekében. Az európai zöld megállapodás központi elemeként a jogszabály valamennyi uniós szakpolitika tekintetében meghatározza a 2050-re kitűzött célt és haladási irányt, és kiszámíthatóságot biztosít a hatóságok, a vállalkozások és a polgárok számára.

Megjelent az éves uniós országjelentés hazánk társadalmi-gazdasági kihívásairól

2020. február 28.

Az Európai Bizottság közzétette szokásos éves országjelentéseit, amelyekben az egyes tagállamok előtt álló legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokat elemzi. Fókuszban: környezeti fenntarthatóság, termelékenységnövekedés, méltányosság és makrogazdasági stabilitás.

MKIK EU Hírlevél 2020/03. szám

2020. február 14.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „A britek nem számolják fel gazdasági kapcsolataikat Európával” címmel olvashat összefoglalót.

EU HÍRLEVÉL 2020/13. szám

2020. július 15.

Megjelent  az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a  Fókuszban az Unió rovatban „Együtt Európa helyreállításáért – szemelvények az EU német soros elnökségének programjából” címmel talál összefoglalót.

Celldömölkön is csobbantunk

2020. július 7.

 

A COVID-19 vírushelyzetet követően mindenki nagy örömére újra nyitottak a strandok is. A celldömölki fürdővel együttműködve egy tartalmas elfoglaltságot biztosító napot tartottunk, "Csobbantunk" a kamara ED tájékoztató irodájával.

 

Innovációs eredménytábla: hazánk a mérsékelt innovátorok között

2020. június 29.

Az Európai Bizottság által közzétett 2020. évi európai innovációs eredménytábla szerint továbbra is Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban. Hazánk összesített innovációs mutatójának értéke az uniós átlag 66,4%-át éri el.

Már elérhető az üzleti újrakezdést segítő gyakorlati segédeszköz

2020. június 23.

11 közép- és kelet-európai ország vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó intézményeiből álló konzorcium oktatási programot fejlesztett ki válságban lévő vállalkozások és újrakezdő vállalkozók számára.

EU HÍRLEVÉL 2020/11. szám

2020. június 15.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a  Fókuszban az Unió rovatban „Háromezer milliárd euró: honnan - hová?”címmel találnak összefoglalót.

MKIK EU Hírlevél 2020/10. szám

2020. május 29.

Az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele. A Fókuszban az Unió rovatban „Vissza a jövőbe – fokozatosan megszűnhetnek a járvány miatt bevezetett korlátozások” címmel találnak összefoglalót.

MKIK EU Hírlevél 2020/09. szám

2020. május 15.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben többek között a Fókuszban az Unió rovatban „Körforgásos gazdaság: És mégis forog? ” címmel olvashat összefoglalót.

Az Europai Beruházási Bank (EBB) csoport COVID-19 pandémiára adott válasza

2020. április 28.

Hogyan dolgozik az Unió a globális válságra adandó közös páneurópai válaszon? Az alábbi videó általános információkat tartalmaz az EBB csoport azon intézkedéseiről, melyek a koronavírus-válság alatt a kkv-k és az egészségügyi ágazat megsegítését célozzák.

Egymilliárdos segítség európai vállalkozásoknak

2020. április 7.

Az Európai Bizottság egymilliárd eurót szabadított fel a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetben lévő kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) érő károk enyhítésére, az összeg kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank csoporthoz tartozó Európai Beruházási Alap számára – közölte az uniós bizottság hétfőn.

MKIK EU Hírlevél 2020/06. szám

2020. március 31.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Új európai iparstratégia: Lesz-e érzékelhető hatása?” címmel találnak összefoglalót.

A bajbajutott cégeket támogatná az Európai Bizottság

2020. március 23.

Négyfajta állami támogatást tesz lehetővé az üzleti vállalkozások és ezeken keresztül a gazdaság támogatására a koronavírus-járvány hatásaival szemben az Európai Bizottság által javasolt ideiglenes keretszabály tervezete.

Europass Karriernap – Lépj előre!

2020. március 12.

A Nemzeti Europass Központ nevében szeretném a figyelmébe ajánlani a 2020. április 2-án megrendezésre kerülő Europass Karriernap – Lépj előre! című rendezvényünket, melynek fókuszában a fiatal álláskeresők munkaerőpiaci helyzete, kihívásai és lehetőségei állnak. A Karriernap során a résztvevők izgalmas programok és workshopok keretében, trénerek segítségével fejleszthetik tudásukat, hogy ezáltal még magabiztosabban és felkészültebben vághassanak bele saját karrierjük építésébe.

MKIK EU Hírlevél 2020/04. szám

2020. február 28.

Megjelent az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének soron következő elektronikus hírlevele, melyben a Fókuszban az Unió rovatban „Mesterséges intelligencia – Európa új lendületet vesz”címmel találnak összefoglalót.

2020. téli gazdasági előrejelzés

2020. február 24.

Az Európai Bizottság közzétette 2020. téli gazdasági előrejelzését, miszerint az európai gazdaság a stabil és mérsékelt növekedés pályáján marad. Az EU egészét tekintve a GDP növekedése 2020-ban és 2021-ben várhatóan kismértékben, 1,4%-ra mérséklődik a 2019-es 1,5%-hoz képest.