Üdvözöljük a

Gyümölcs és iskolatej program | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gyümölcs és iskolatej program

2019. szeptember 5.

A 2019–2020-as tanév kezdetével folytatódik az uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram az EU tagállamaiban.

A program az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást hivatott előmozdítani a gyermekek körében. Ennek érdekében a kezdeményezés keretében gyümölcs-, zöldség- és tejosztásra kerül sor az iskolákban, és célzott oktatási programok is indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával. A program rendkívül népszerű: a 2017–2018-as tanévben Unió-szerte több mint 20 millió iskolás – az EU-ban élő gyermekek 20%-a – részesült a kezdeményezés előnyeiből.

 

A most induló tanévre az EU – a korábbi tanévekhez hasonlóan – 250 millió eurót különített el: 145 millió eurót gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió eurót pedig tejre és egyéb tejtermékekre. Az Európai Bizottság 2019 márciusában fogadta el a 28 tagország számára a 2019–2020-as tanévre előirányzott összegeket. Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (1230 millió Ft), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (645 millió Ft) támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg. A tagországoknak lehetőségük van arra, hogy az uniós hozzájárulást nemzeti támogatással egészítsék ki.

 

A gyermekek részére kiosztandó termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és az elérhetőséget szem előtt tartva történik.

 

Az iskolákban indítandó oktatási programok céljára az Európai Bizottság tanári oktatócsomagot is kidolgozott, mely az élelmiszer-termelés, a környezetgazdálkodás és a vidékgazdálkodás témájában kínál közvetlenül felhasználható oktatási és tanulási segédanyagokat. A segédanyagok az élelmiszerek és a mezőgazdasági termelés fontosságára hivatottak felhívni a 11–15 éves európai fiatalok figyelmét.

 

Forrás: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete