Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gazdaságfejlesztési szolgáltatásaink

 

 • Tájékoztatás a gazdaságot érintő jogszabályokról
 • Tanácsadás vállalkozás indításával kapcsolatban
 • Tanácsadás ausztriai munkavégzésről vállalkozásoknak
 • Belkereskedelmi tanácsadás
 • Pályázati tanácsadás
 • Iparjogvédelmi, szellemi tulajdonvédelmi, K+F, innovációs tanácsadás
 • Gazdasági elemzések, konjunktúra felmérések készítése
 • Üzleti találkozók szervezése bel- és külföldön
 • Külföldi szakmai utak szervezése
 • Információszolgáltatás bel- és külföldi vásárokról, kiállításokról
 • Üzleti ajánlatok közvetítése, üzleti partnerkeresés
 • Kamarai csoportos energia-beszerzés
 • Europe Direct Tájékoztató Központ - Vas megye

Részletek

KKV ROADSHOW KÉRDŐÍV – szakmai konzultáció

2020. június 24.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen – a területi kamarák együttműködésével – egy országos Szakmai Konzultációt szervez.

Nemzetközi hírszemle_folyamatosan frissítve!

2020. május 5.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról. Ezért folyamatosan frissülő hírmegfigyelést készítünk e témában, beszámolunk a legfontosabb gazdasági kérdésekről és üzleti lehetőségekről.

A VMKIK elküldte az újabb gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot

2020. március 23.

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai az elmúlt napokban több száz vállalkozás véleményét gyűjtötték össze, hogy minél pontosabb képet kapjanak a koronavírus okozta válság konkrét gazdasági hatásairól, és segítsenek a leghatékonyabb beavatkozások megtervezésében.

A mai napon az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

Minden vállalkozónak, cégvezetőnek nagy tisztelettel köszönjük a bizalmat, egyben kérjük őket, hogy meglátásaikkal, tapasztalataikkal, visszajelzéseikkel továbbra is segítsék munkánkat, mindannyiunk közös érdekében!

Kitartást, türelmet és nagyon jó egészséget kívánnak a megye minden lakosának a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége és munkatársai.

Folytatódik kamaránkban a pályázati tanácsadás

2020. július 13.

Jelenleg ugyan nincs elérhető új pályázat, ennek ellenére kamaránk a továbbiakban is biztosítja a pályázati tanácsadás lehetőségét az eddig megszokottak szerint.

Azonnali intézkedési javaslataink a kormányzat felé

2020. március 17.

A győri kamara kezdeményezésére, a nyugat-dunántúli régió kamaráival egyeztetve, a vállalkozások támogatása érdekében javaslat-csomag került megküldésre az országos kamara és a kormányzat felé, a következőket kérve:

 

Elindult a beszállítói- és külpiaci mentorok kiválasztása - Sajtóközlemény

2019. június 21.

Megjelent a beszállítói- és külpiaci mentorok kiválasztására vonatkozó pályázati felhívás az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) beszállítói mentornak olyan gyártó, termelő tevékenységet folytató integrátor vállalkozásokat keres, amelyek elkötelezettek a hazai beszállítófejlesztés iránt és kellő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy segítsenek másoknak. Külpiaci mentornak az export területén sikeres és tapasztalt, saját terméket előállító vállalkozásokat keresünk. A jelentkezéseket a www.vallalkozztudatosan.hu címen 2019.07.18-ig lehet benyújtani.

RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár

2020. június 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított „RESTART + Gazdaságvédelmi jogszabálytár” nevű digitális kiadványok célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válság utáni újra indulást segítő intézkedések támogatása.

Üzleti Túlélőcsomag 3.0 – Megjelent az MKIK válságkezelő kiadványának legújabb száma

2020. május 13.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a teljes kamarai hálózat kiemelten támogatja a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítését, célzott eszközökkel történő kezelését. Jelen kiadványban hiteles és közérthető formában foglaljuk össze a legfontosabb információkat és az eddig bevezetett intézkedéseket. Ezzel alapvető célunk a vállalkozások válságkezelő intézkedéseinek támogatása.

Gazdaságvédelmi akcióterv - a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségek

2020. május 12.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a gazdaságvédelmi akcióterv keretében létrehozott, a koronavírus-járvány által érintett vállalkozások támogatására vonatkozó lehetőségeket. 

Megjelent a korlátozások enyhítéséről szóló kormányrendelet

2020. május 4.

Enyhítettek a korlátozásokon, azonban Budapesten és Pest megyében maradnak a korábbi szigorú szabályok. Megjelent a kormányrendeletmely részletesen tartalmazza a szábolyakat, az üzletekre, vendéglátóhelyekre vonatkozóan is. 

Megjelentek az új nyomtatványok a csökkentett munkaidős bértámogatáshoz

2020. április 29.

A Kormány 141/2020 (IV.21.) Korm. rendelete értelmében a csökkentett munkaidős foglalkoztatás kérelme megváltozott. Az új nyomtatványok már elérhetők az NFSZ honlapján.

Gazdasági Havi Tájékoztató 2020. március

2020. április 15.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hazai vállalkozások körében végzett felmérést a koronavírus világjárvány gazdasági hatásairól. Az első hullám részeként, 2020. március 23-ig 16340 vállalattól érkezett be válasz. Az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézete alábbi cikkében ezeket a válaszokat elemzi.

Kamatot emelt az MNB! Jelentős lépések a koronavírus-válság ellen

2020. április 7.

Nagy jelentőségű döntéseket hozott az MNB. A monetáris eszköztár egyik alapelemét, az egynapos hitelkamatlábat megemelte, beindítja az állampapírvásárlási programot, és 3000 milliárd forint értékű forrást juttat a gazdaságba.

A portfolio.hu cikke

Aktuális külgazdasági hírek

2020. április 3.

A kamara mindent megtesz annak érdekében, hogy a kialakult járványhelyzetben naprakész tájékoztatást nyújtson a vállalkozásoknak a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő, legfontosabb intézkedésekről és az esetleges áruforgalmi korlátozásokról.

Újabb, immár a harmadik,gazdasági intézkedésekre tett javaslat-csomagot küldte el kamaránk a döntéshozókhoz

2020. március 26.

Kamaránk közvetlenül gyűjti a megye vállalkozóinak/vállalatainak javaslatait, elvárásait a központi gazdasági válságkezelésre vonatkozóan.

A mai napon, március 26-án, az alábbi módon összegzett és strukturált kéréseket és javaslatokat a Kamara, a megye vállalkozásai, ezzel a munkahelyek megmaradása érdekében közvetlenül és több csatornán át is eljuttatja a döntéshozókhoz.

Szűk körű stratégiai egyeztetést tartottak a Nyugat-Magyarországi Gazdasági Övezet meghatározó megyei intézményei a Kamara székházában

2020. május 14.

Az előzetes híresztelésekkel ellentétben Szombathely Megyei Jogú Város vezetése, valamint a Pécsi Tudományegyetem és az ELTE szombathelyi képzési központjainak vezetői is részt vettek a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghívására, az új gazdasági övezet stratégiáját és prioritásait meghatározó egyeztetésen a koordinációs munkát ellátó győri Széchenyi Egyetem kancellárja és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökének szervezésében. 

Egyszerűbb munkahelyvédelmi bértámogatás- megjelent a kormányrendelet

2020. április 21.

Egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre, a támogatásokért egyszerűen és gyorsan, a https://nfsz.munka.hu/  holnapon elérhető űrlapok kitöltésével lehet jelentkezni.

Pályázna? Mi segítünk Önnek!

2019. szeptember 23.

Megújult pályázati tanácsadás a kamarában a SZPI közreműködésével.

Koronavírus: minden megjelent kormányrendelet egy helyen, összefoglalva

2020. április 15.

A koronavírus-járvány kapcsán, a gazdaságot érintő, meghozott központi beavatkozásokat, vonatkozó jogszabályokat érhetik el összegyűjtve, így pontos és hiteles forrásból követheti a legfontosabb intézkedéseket - egy helyen, azok megjelenési idejének sorrendjében.

Magyar - Szlovén Üzleti Találkozó

A Szlovén Női Menedzserek Szövetsége (FAM) Magyarország Ljubljanai Nagykövetségének közreműködésével 2019. szeptember 25-én, szerdán üzleti találkozót szervez magyar partnerei részére a szlovéniai Podčetrtek városában, az Olimia Termálfürdőben. A találkozóra a 2017-ben Vonyarcvashegyen tartott magyar-szlovén üzletasszonytalálkozó folytatásaként kerül sor. 

Forrás: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Július 6-tól elérhető az Új versenyképesség növelő támogatási program

2020. július 13.

A támogatási program célja, hogy azon nagyvállalatok pénzügyi veszteségeit kompenzálja, akik a koronavírus (COVID-19) miatt súlyos pénzügyi veszteséget szenvedtek el.

Piactér címmel céges felajánlási felületet alakított ki a MKIK

2020. május 25.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Piactér elnevezésű céges felajánlási felületének célja a cégek közötti üzleti kapcsolatok élénkítése és támogatása, lehetőséget biztosít a szabad kapacitások megjelenítésére.

Egyszerűsödik a vállalkozási tevékenységek hatósági engedélyeztetése és bejelentések ügyintézése

2020. május 12.

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként újabb kormányzati intézkedés segíti a vállalkozások működését. A hatósági engedélyezés helyett bejelentéssel is végezhető lesz a legtöbb tevékenység, ezáltal is csökkenti a kormány az ügyintéző-ügyfél találkozások számát, valamint a vállalkozások adminisztrációs terheit. A bürokráciacsökkentő intézkedésnek köszönhetően akár a bejelentéstől számított kilencedik naptól szabadon elkezdhető lesz a kívánt tevékenység.

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2020. április

2020. május 12.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss elemzésében a hazai vállalkozások hitelfelvétellel kapcsolatos tevékenységét és tapasztalatait vizsgáljuk. Az elemzésünkben szereplő adatok a GVI negyedéves konjunktúrafelvételeiből származnak: 2011 októbere óta 16 alkalommal kérdeztünk rá a vállalkozások hitelfelvételi kritériumokkal kapcsolatos tapasztalataira, valamint 18 alkalommal arra, milyen hiteleket vettek fel a cégek. Ezen adatfelvételek során összesen 7129 hazai vállalkozást kérdeztünk meg a témában. Az elemzés elején a legutolsó negyedéves konjunktúrakutatás (2020. január) adatait mutatjuk be, majd pedig az elmúlt évtizedet jellemző hitelfelvételi trendeket vázoljuk fel idősoros adatok segítségével.

Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciók

2020. május 4.

Megjelent a Kormány 1194/2020. (IV. 30.) Korm. határozata a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus világjárvány mikro-, kis- és középvállalkozásokra gyakorolt gazdasági hatásainak mérséklése érdekében létrehozandó Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciókról.

Áprilisban példátlanul hatalmasat zuhant a GKI konjunktúraindexe

2020. április 27.

Áprilisban csaknem 30 ponttal, soha nem látott mértékben zuhant a GKI konjunktúraindexe, nyilvánvalóan a járvány gazdasági hatásai következtében.

Továbbra is fenntartjuk javaslatainkat

2020. április 9.

Kamaránk várta a héten bejelenteni szándékozott kormányzati intézkedéseket, amik meg is érkeztek. Vannak benne a korábbi javaslatokat tükröző bejelentések, azonban nagyon sok kérdés nyitott maradt, nem ismertek a részletek, illetve hiányoznak a kkv szektor átfogó támogatására irányuló intézkedések.

A gazdaságmentő csomag intézkedései

2020. április 7.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedd délelőtt ismertette a gazdasági mentőcsomag részleteit.

Üzleti túlélőcsomag

2020. április 3.

Elkészült az MKIK által összeállított „Üzleti túlélőcsomag” nevű digitális kiadvány, melynek célja a vállalkozások hiteles tájékoztatása és válságkezelő intézkedéseinek támogatása. Jelen kiadvány közérthető formában foglalja össze a legfontosabb információkat, és folyamatosan frissül.