Üdvözöljük a

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2020. április | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Gazdasági Havi Tájékoztató - 2020. április

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2020. május 12.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss elemzésében a hazai vállalkozások hitelfelvétellel kapcsolatos tevékenységét és tapasztalatait vizsgáljuk. Az elemzésünkben szereplő adatok a GVI negyedéves konjunktúrafelvételeiből származnak: 2011 októbere óta 16 alkalommal kérdeztünk rá a vállalkozások hitelfelvételi kritériumokkal kapcsolatos tapasztalataira, valamint 18 alkalommal arra, milyen hiteleket vettek fel a cégek. Ezen adatfelvételek során összesen 7129 hazai vállalkozást kérdeztünk meg a témában. Az elemzés elején a legutolsó negyedéves konjunktúrakutatás (2020. január) adatait mutatjuk be, majd pedig az elmúlt évtizedet jellemző hitelfelvételi trendeket vázoljuk fel idősoros adatok segítségével.

A 2020. januári adatfelvétel eredményei azt mutatják, hogy a vállalkozások 43 százaléka semmilyen hitellel nem rendelkezik, ez az arány főként a 100-249 fő közötti cégek (49%) és a feldolgozóipari vállalatok (45%) esetében magas. A legnépszerűbb hiteltípus továbbra is a forgóeszköz hitel (38%) és a beruházási hitel (31%) minden gazdasági ágazatban és vállalatméretben, míg a valuta típusát illetően a forint hitelek (67%) és az euró hitelek (51%) a legjellemzőbbek – utóbbiak elsősorban az exporttevékenységgel bíró vállalatoknál. A részben külföldi piacra is termelő cégek (65%) és a tisztán magyar tulajdonban álló vállalatok (67%) rendelkeznek a legnagyobb arányban valamilyen hitellel.

A létszámkategóriákkal összevetve megállapítható, hogy a beruházási hitel az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél a  jellemzőbb (32-33%), míg a forgóeszköz hitel az 50-99 fő közötti (39%) és a 250 fő feletti (41%) vállalkozásoknál a leggyakoribb.

 

Részletek a magyar és angol nyelvű csatolt elemzésben.