Üdvözöljük a

Lezajlott az Országos Vállalkozói Mentorprogram Vas megyei nyitórendezvénye | Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Lezajlott az Országos Vállalkozói Mentorprogram Vas megyei nyitórendezvénye

Szerző: Pesthy Zsuzsanna | 2019. szeptember 11.

Az Országos Vállalkozói Mentorprogram Vas megyei nyitórendezvényét tartotta a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány az iparkamara székházában.

A program célja: a hazai mikro-, kis- és középvállalatok termelékenységének fokozása, továbbá az előrelépésük, beszállítóvá válásuk segítése. A mentorprogramra a kormány 3,3 milliárd forintot különített el.

Az Országos Vállalkozói Mentorprogramot, a szakmai mentorálás fontosságát dr. Surányi Róbert, vezető programkoordinátor mutatta be.

Kitért arra, hogy a kkv-k döntő része fejlődni szeretne, beszállítókká akarnak válni, hosszú távon is sikeresek szeretnének lenni. Jelenleg azonban a szektor teljesítményét összehasonlítva a külföldi hasonló nagyságú cégekével vagy a multivállalatokéval, elmondható, hogy a hazai kkv-k termelékenysége alacsony, csekély a külpiaci tevékenysége és alacsony fokú az innovációs képessége. Ennek a megváltoztatására szolgál a mentorprogram, amelyre a kormány 3,3 milliárd forintot különített el.

A mentorálás személyes és szakmai szinten valósulhat meg. A mentorok csoportokat hoznak létre, ez azért is hasznos, mert a program résztvevői egymástól is tanulhatnak, fejlődik a munkatermelékenységük, az együttműködési kultúrájuk, át tudják adni és át tudják venni a gyakorlati tudásukat, pontosabban tudnak tervezni. A tapasztalat azt mutatja, hogy a mentorprogramban korábban részt vett cégek hosszabb ideig működtek és sikeresebbek voltak.

A mentorálandó cégekre vonatkozó pályázati feltételeket, a pályázati felhívásokat a program megyei koordinátora, Szigethy Péter ismertette.

Jelenleg a mentorprogram jelentkezési fázisában vagyunk, ezt követi a kiválasztás, majd a tanácsadás. Október 9-éig lehet jelentkezni a programra, a www.vallalkozztudatosan.hu oldalon tudnak.

Vas megyében az alábbi cégek vállaltak mentorszerepet:

Külpiaci mentorálás terén:

  • Hartjes Biosoft Kft.
  • Kiswire Szentgotthárd Kft.

Beszállítói mentorálás esetén:

  • BPW Hungária Kft.
  • MAM Hungária Ipari és Kereskedelmi Kft.
  • IQOR (továbbiakban már IVY) global Services Hungary Kft.

A mentorcégek részére dr. Surányi Róbert és Kovács Vince, a kamara elnöke egy-egy tanúsítványt adott át. A program iránt érdeklődő vállalkozások pedig egy-egy prezentáció keretében megismerkedhettek a mentorokkal.