Üdvözöljük a

Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az MKIK tájékoztatója a 2019/2020. tanévi összefüggő szakmai gyakorlattal kapcsolatban

2020. május 15.

A 2019/2020-as tanév összefüggő szakmai gyakorlatának lebonyolításával kapcsolatban számos kérdés merült fel, amelyekre az alábbiakban szeretnénk minél teljesebb tájékoztatást adni.

A veszélyhelyzet elmúltával a szakképzés is visszarendeződik a normál kerékvágásba

2020. június 22.

A Magyar Közlöny 144. számában megjelent a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény, amelyben a 25-30. §-ok a szakképzést és a felnőttképzést érintik, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról szóló 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet. A rendelkezések a kihirdetését követő napon, tehát 2020. június 18. napjától már hatályba léptek.

Legfontosabb tudnivalók a duális képzés megvalósításához a vészhelyzetben

2020. április 3.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara összefoglalója– 2020. március 31-i állapot.

Szintvizsga helyett ágazati alapvizsgát tesznek majd a diákok

2019. december 6.

Szintvizsga helyett ágazati alapvizsgát tesznek jövő tanévtől a szakképzésben tanuló középiskolások a Magyar Közlönyben megjelent, szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény alapján. A szakképzési rendszer átalakításának egyik részeként a szakgimnáziumok helyébe lépő 5 éves technikumok ágazati alapképzését követően a 10. évfolyam végén kell a tanulóknak alapvizsgát tenniük. A szakközépiskolákat felváltó 3 éves szakképző iskolákban pedig már a kilencedikben lesz számonkérés, de a most elfogadott törvény részleteinek kidolgozása még folyamatban van. A tavaszi szintvizsgákat még biztos, hogy a területi kamarák szervezik, az elképzelések szerint azonban az ágazati alapvizsga szervezése már a szakképző intézmények feladata lesz.

Szakképzési Magazin

2020. július 9.

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020. évi első Szakképzési Magazinja, az Üzleti7 különszáma.

Átmeneti szabályok a szakmai vizsgáknál

2020. június 18.

A Magyar Közlöny 144. számában megjelent a  2020. évi LVIII. törvény a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről, amelynek egyes pontjai a szakmai záróvizsgákat is érintik.

Tanév végi információk tanulószerződéses tanulók és gyakorlati képzést folytató szervezetek részére

2020. május 11.

A járványhelyzetben a gyakorlati képzés megszervezése és lebonyolítása a szakmák sajátos jellege miatt nagy kihívás elé állította a szakképzés szereplőit. A JEF/36644/2020-ITM egyedi miniszteri határozat, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal történő egyeztetés, valamint az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai kiegészítései alapján a folyamatosan változó járványhelyzetre tekintettel az alábbi irányelveket lehet megállapítani a végzős tanulók szakmai vizsgáira, valamint az alsóbb éves tanulók összefüggő szakmai gyakorlatára vonatkozóan. A gyakorlati képzéssel kapcsolatos rendkívüli szabályok addig érvényesek, amíg ettől eltérő döntés nem születik.

Együttműködés a munkahelyek biztonságáért

2020. április 2.

Az ITM Munkavédelmi Főosztályának tájékoztatása a munkavédelmi képviselők képzéséről, továbbképzéséről:

Üzemlátogatás

2020. március 13.

2020.03.09-én hétfőn üzemlátogatást szerveztünk a Káldi és Egervölgyi Suli Harmónia Általános Iskola 7-8. osztályos diákjainak.

Szakképzési utak a gazdasághoz – a törvény még járatlan?

2020. február 14.

Magasabb juttatásokat kapnak a tanulók a jövőben a cégeknél, de a gyakorlati képzőhelyek számára egyelőre nem ismert milyen bérjellegű költségekkel jár ez; új, átfogóbb, a vállalati igényekhez igazodó szakmákat tanulhatnak a diákok szeptembertől a középiskolákban; többek között ezekről a szakképzésről, gazdasági helyzetet érintő témákról esett szó a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Regionális Gazdasági Évnyitón szerdán. A gazdasági önkormányzat, mint a Nyugat-Dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének soros elnöki feladatait ellátó tagja, az országos és a régió kamaráinak vezetőivel, a gazdaság és a szakképzés szereplőivel az aktuális törvényi változásokról tartotta meg szakmai rendezvényét.

Egyéni utak vállalkozóként

2020. február 7.

 Milyen papírok szükségesek az egyéni vállalkozás alapításához? Milyen hivatalokban kell ügyet intézni ehhez? Ezekkel a kérdésekkel havonta 10-15 leendő vállalkozó keresi fel a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélszolgálatát. A statisztikai kimutatások szerint továbbra is az egyéni vállalkozási forma a legnépszerűbb, a vasi iparkamara nyilvántartásában jelenleg 11830 fő szerepel, de emellett több, mint kétezren szüneteltetik tevékenységüket.

Befejeződtek a Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntői.

2020. január 29.

Befejeződtek a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) elődöntői. Országosan 63 szakmában, több mint 7300-an jelentkeztek a versenyekre. A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában az elmúlt 3 hét alatt 33 szakmában 251 tanuló mérettette meg magát.

Változik a tanulószerződéssel rendelkező tanulók pénzbeli juttatása

2020. január 22.

Figyelemfelhívás gyakorlati képzőhelyek számára!

Szakmai Tanulmányi versenyek 2020

2020. január 2.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (a továbbiakban: MKIK) közösen az alábbiak szerint hirdette meg az MKIK-nak gondozásra átadott szakképesítésekben az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő végzős tanulók számára a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (a továbbiakban: SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (a továbbiakban: OSZTV). A 2019/2020. tanévben az SZKTV és az OSZTV országos döntőjét, hasonlóan a korábbi évekhez, az MKIK a Szakma Sztár Fesztivál keretében szervezi meg az alábbi célok figyelembevételével.

JELENTKEZÉS MŰSZAKI KÉPZŐKÖZPONT LÁTOGATÁSRA

2019. december 5.

A BPW-Hungária Kft. pályaorientáció céljából regisztráció alapján lehetőséget biztosít iskolai csoportok és egyéni érdeklődők számára tanműhelylátogatáson való részvételre. A diákok és hozzátartozóik egy rövid tájékoztató után, csoportvezető segítségével nyerhetnek bepillantást a Műszaki Képzőközpontba és annak tanműhelyeibe.

Jelentkezzen kamarai gyakorlati oktató képzésre!

2020. június 30.

Az iskolai rendszerű szakképzésben 2019. szeptember 1-től csak kamarai gyakorlati oktatói tanúsítvánnyal rendelkező szakemberek foglalkozhatnak a tanulók gyakorlati képzésével (kivéve: felsőfokú végzettség, 60. életév, mestercím).

 

Információk a 2019/2020. tanév májusi-júniusi komplex szakmai vizsgák megszervezéséhez

2020. április 27.

Közérdekű információk és rendkívüli szabályok a komplex szakmai vizsgák megszervezésének és lebonyolításának eltérő rendjéről a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzetben. (2019/2020. tanév május-június)

Részletek

Elmaradnak a vizsgák a felnőttképzésben, a képzések csak távoktatásban folytatódhatnak

2020. március 30.

A Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján, a Magyar Közlöny 55. számában 2020. március 26-án megjelent és 2020. március 27-én hatályba lépett az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 70/2020. (III.26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján az alábbiakban követendőkről tájékoztatjuk, összhangban a Kormány korábban kiadott rendkívüli intézkedéseivel:

Remek hangulatú Kisinas táborokon vagyunk túl

2020. július 15.

Idén nyáron is megszerveztük a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs Kisinas táborát, ahol szakmaismereti programokkal vártuk a résztvevő diákokat. Két tábori turnust hirdettünk.

Elérhetők a megújuló szakképzés képzési programjai

2020. június 26.

A megújuló szakképzési rendszer - alkalmazkodva a gazdaság igényeihez - lehetővé teszi a magyar fiatalok számára, hogy olyan készségek és kompetenciák birtokában kerüljenek ki az iskolarendszerből, amelyek segítségével megállják a helyüket a gyors technológiai fejlődés során átalakuló munkakörökben is.

Újraindul a kontaktórás oktatás és a vizsgáztatás a felnőttképzésben

2020. május 27.

Tájékoztatjuk a felnőttképzésben érintetteket – képzésben résztvevők, képzés és -vizsgaszervezők, vizsgabizottsági elnökök és tagok-, hogy megjelent a Magyar Közlöny 121. számában az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosításának eltérő szabályairól szóló 70/2020. (III. 26.) Korm. rendelet módosításáról szóló 234/2020. (V. 26.) Korm. rendelet.

 

Gyakorlati képzés szervezése a tavaszi szünetben

2020. április 8.

A 2019/2020. tanév rendjéről szóló 11/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet rendelkezései alapján a tavaszi szünet 2020. április 9-től 2020. április 14-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2020. április 8. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2020. április 15. (szerda).

Tájékoztatás a gyakorlati képzőhelyeknek

2020. március 18.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a tanulók és hozzátartozóik védelmének érdekében a veszélyhelyzetre vonatkozóan a szakképzésben is bevezette a digitális tanrendet.

Iskolai vizsgákon innen, törvényen túl

2020. február 24.

Kevesebb, mint két hetük maradt a vizsgaszervezőknek arra, hogy bejelentsék a májusi-júniusi iskolai rendszerű vizsgáikat a Pest Megyei Kormányhivatal elektronikus felületén. Vas megyében minden évben közel 100, a gazdasági kamarához tartozó vizsgán vár megmérettetés a végzős diákokra. Ez az utolsó tavaszi terminus, amelyre a teljes vizsgabizottságot a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara állítja fel, de a jövőben a vizsgáztatás rendszere is átalakul majd.

Szakmai tanulmányiversenyek vasi továbbjutói

2020. február 13.

Meg vannak a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) elődöntőiből a második fordulóba, a válogatóra bejutott eredmények.

Pályaválasztási Kisokos

2020. február 7.

Megjelent a VMKIK szakmákat bemutató „Pályaválasztási Kisokos”, rendhagyó kiadványa.

Ellenőrzött szakmatanítás

2020. január 24.

Tavaly több mint 300 cégnél, több mint 50, a gazdasági kamarához tartozó szakképesítésben töltötték tanulószerződéses szakmai gyakorlatukat a diákok Vas megyében. Gyakorlati képzőhelyekké azok a vállalkozások, szervezetek válhatnak, akik megfelelnek a törvényben előírt személyi és tárgyi feltételeknek és vállalják a kerettantervnek megfelelő gyakorlati képzés megvalósítását. Ennek lebonyolítását és ellenőrzését országszerte a területi kamarák, szakértők bevonásával végzik.

Szakmai körökben versenyeznek – Elindult az SZKTV

2020. január 9.

Az asztalosnak, ácsnak, villanyszerelőnek tanuló középiskolások már megírták az írásbelit, de a burkoló, kőműves szakmatanulásban jeleskedő fiatalok is letették már a tollat az idei Szakma Kiváló Tanulója Verseny és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőjén. Az országszerte hétfő óta zajló tudáspróbára 251 fő jelentkezett Vas megyében, a versenyzők 33, a gazdasági kamarához tartozó szakképesítésben mutathatják meg mire képesek leendő foglalkozásukban. Az írásbeli elődöntőket a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarák közreműködésével bonyolítja le, Szombathelyen január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ér véget a verseny első fordulója.

Mestereket avattunk

2019. december 13.

Mestereket avatott a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: összesen 30 mesterlevelet adott át a gazdasági önkormányzat elnöke, Kovács Vince, 2019. december 10-én. Autószerelő, autóelektronikai műszerész, kőműves, szakács és pincér szakemberek vehettek át oklevelet. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara öt éve kiemelten támogatja a mesterré válást. A mesterképzés kizárólag kamarai jogosultság és feladatkör, amely az élethosszig tartó tanulást, a szakmai karrier lehetőségét segíti elő.

Miell Metál - nyílt nap hegesztők részére

2019. december 2.

A Miell Metál balogunyomi fémmegmunkáló üzeme 2019-ben az előírt követelményeknek eleget téve, gyakorlati képzőhellyé vált. A képzési helyüket és oktatóikat mutatják be az érdeklődőknek egy nyílt nap keretében. Várnak minden kedves érdeklődő diákot és szüleiket, hogy lássák, milyen munkakörülmények között lehet a szakmát megtanulni, gyakorolni.